Балийският масаж е широко използван за облекчаване на болката в тялото и мускулното напрежение. Терапията значително облекчава стреса и подобрява настроението на масажирания. Процедурата цялостно енергизира тялото и увеличава притока на кръв и кислород към него. Подобрената циркулация помага за подобряване на цялостния тонус и засилване на имунната система. Кожата става по-гладка и мека, а организмът е пълен с енергия.

Стречинг упражненията помагат за облекчаване на мускулната умора и подобряване на енергийните нива. Елементите, взаимствани от рефлексотерапията, намаляват значително стреса и напрежението в организма и подобряват емоционалното състояние. Комбинацията от приятни аромати създава неповторимо чувство за релаксация и помага на масажирания да се почувства зареден с енергия. Балийският масаж служи за лечение на различни видове заболявания, които са свързани с емоционалното и психическото състояние и превъзмогване на различни нервни смущения и последващи ефекти като депресия и безсъние.

Традиционният тайландски масаж се практикува от около 2 500 години. Той съчетава практики от индийската аюрведа и традиционната китайска медицина. Класическите масажи от Тайланд използват умело йога пози, масажиране в дълбочина, разтягане и работа върху енергийните линии, за да облекчат напрежението в мускулите и да позволят на жизнената сила и енергия да циркулират свободно в тялото.

Когато те са блокирани, се появяват физически и емоционални проблеми. Затова и основната цел на традиционни тайландски масаж е да отблокира всички пътища в тялото и да помогне на масажирания да постигне вътрешна хармония – събиране на тялото, ума и духа в едно.

Различните класически тайландски масажи могат да продължат между един и три часа. Някои от тях се прилагат без да се ползват никакви етерични масла и след като масажираният се облече в подходящи за целта широки, светли и удобни дрехи.

Независимо на какъв тайландски масаж се спрете важно е да знаете, че той е бавен, нежен, неинвазивен, подходящ дори за най-крехката личност и никога не е болезнен.

При този тип масажи се намалява производството на млечна киселина и се отделя голямо количество ендорфини, което допълнително спомага за пълната релаксация. Според професионалните масажисти, изследванията на учените и мнението на клиенти, подлагали се редовно на различни тайландски масажи, ползите от тях са:

• освобождаване от стреса;
• предпазване от наранявания – тялото става по-гъвкаво;
• облекчение на болки в мускулите и ставите; препоръчва се също при главоболие, мигрена и менструални болки;
• детоксикация;
• чувство за увереност и благополучие.

Специалистите ги препоръчват при подготвки за състезания, а също и когато на човек му предстои голямо физическо или психическо изпитание.

Независимо, че имат благотворно въздействие върху общото физическо, психическо и емоционално състояние на човека, традиционните тайландски масажи не се препоръчват:

• веднага след операция или химиотерапия;
• при сърдечни заболявания (преди да отидете на масаж е добре да се консултирате с лекар);
• за бременни жени.
Нито един от познатите масажи от Тайланд не бива да се прави директно върху синини, възпалена кожа, незарастнали рани, тумори или коремна херния.

Преди да влезете на масаж не яжте тежка храна, няма да се чувствате комфортно по време на процедурата.

Класическите тайландски масажи са използвани в продължение на векове за лечение на дегенеративни заболявания и поддържане на перфектно здраве. Те са полезни за млади и стари, активни спортисти и хора, обичащи да се излежават. Ако имате нужда от възвръщане на вътрешния баланс и хармония, както и да се отървете от болките в рамената, гърба, ставите, мускулите, то непременно опитайте тай масаж. Ще останете поразени от ефекта.

Древна техника на масаж с помощта на която жизнените процеси на организма се прераждат благодарение на топлината и енергията, усвоена от вулканичните камъни. Или иначе казано – масажът с вулканични камъни е един от най-древните методи за профилактика от заболявания, релаксация на тялото и възтановяване на организма.

С тази терапия се премахва енергийният дисбаланс, отпускат се мускулите и се подобрява гъвкавостта на ставите. Благоприятното действие и лечебни свойства на камъните е познато от преди 5000 години – те са били използвани в цял свят, от древните египтяни, шумерите, индианците (ритуалите на шаманите – отнемане на лошата енергия, при болки в мускулите), индийците (индийското учение за живота Аюрведа), гърците – съответно в тях се преплитат елементи от най-различни ритуали.

Масажът с вулканични камъни е нестандартна терапия, чиято цел е постигането на баланс между енергията на човешкото тяло и енергията на природата.
Физическото тяло е неразделна част от ума и емоциите. Вибрациите в него пораждат енергийни полета, а енергийните полета образуват аурата му. Болестта е израз на дисхармония в аурата или емоционалното състояние. Когато се наруши енергийния поток, когато има стрес, тялото го усеща. Енергията става хаотична, недостига до много места и това води до застой. Създава се предпоставка за настъпване на болестно състояние в организма. Именно масажът с вулканични камъни подава енергия на местата, където е намаляла или липсва и така я уравновесява.

В наши дни, този масаж отново става популярен през 1993 година благодарение на американската масажистка Мери Нелсън, която е родом от Тусон, Аризона. Нейният стил на масаж, наречен още LaStone Therapy, изисква специално обучение и придобиване на сертификат, преди да се прилага от масажист или терапевт. Американката е патентовала уникалния масаж, но в последствие всеки СПА център предлага негов собствен вариант на процедурата. Клиентите трябва да имат в предвид обаче, че масажът с вулканични камъни изисква специални умения от страна на терапевта.

Хот стоун масажът по своята същност е терапия за тяло, която съчетава енергийното въздействие на затоплените вулканични камъни (акумулираната природна енергия), кристалотерапията (въздействието на кристалите върху определени енергийни центрове на тялото), мануалния масаж и елементи от рефлексологиятаточковия масаж (шиатсу масаж), ароматотерапията (етерични масла), и не на последно място релаксираща музика (музикотерапия). По този начин се стимулира прилива на позитивна енергия, добро здраве и душевна хармония.

Целта на масажа с вулканични камъни е да се постигне баланс на физическо, психическо, емоционално и енергийно ниво.
Видове камъни за масаж
Най-често използваният вид камък при този масаж е базалтовият камък (сив до черен вулканичен камък), като може да се използват и т. нар. черен мрамор (черен вулканичен камък). Базалтовите вулканични камъни са гладки, черни вулканични камъни, с повишена плътност, богати на желязо и магнезий, които абсорбират и задържат топлината за по-дълго време – висока топлоемкост и ниска топлопроводимост.

Обикновено се затоплят до около 50-55 до 60⁰ (може в някой случаи да се затоплят до температура 120-130⁰ за няколко минути, а после да се охладят до 50-60⁰), но това е съобразено с всеки клиент и неговата поносимост към топлина.
Камъните са с различна големина и плоскост . По-големите елипсовидни камъни се подреждат по гърба. По-малките камъни са удобни за самия масаж, а малките, плоските и гладки камъни (т.нар. барабанни камъни) са по-лесни за поставяне върху специфични зони по тялото, като е важно да са разнообразни по големина и форма.

Желателно при провеждане на процедурата да се използват 100% естествени вулканични камъни, натурално полирани до обла гладка форма, а не машинно шлифовани камъни. Всеки камък има своя собствена енергия и когато премине машинна обработка той става като другите, в стандартна форма и размер, с отнета енергия.
Същност на терапията
Пpeди дa зaпoчнe мacaжът, e вaжнo дa ce нaпpaви и пoдгoтoвкa нa кaмънитe. Te тpябвa дa бъдaт зapeдeни c eнepгия, кaтo в cъщoтo вpeмe e вaжнo дa им ce oтнeмe eнepгиятa oт пpeдишния клиeнт. Вaжнo e дa ce изплaкнaт c тeчащa вoдa, бeз дa ce изпoлзвaт никaкви пpeпapaти. Пocлe кaмънитe ce пocтaвят нa cлънчeвa или лyннa cвeтлинa зa oкoлo чac, зa дa ce зapeдят oтнoвo c пoлoжитeлнa eнepгия. Кaмънитe тpябвa дa имaт тeмпepaтypa, пo-виcoкa oт тaзи нa тялoтo. Teмпepaтypaтa нa кaмънитe ce cлeди пocтoяннo пo вpeмe нa мacaжa и caмитe кaмъни пepиoдичнo ce пoдмeнят, зa дa имaт нeoбхoдимaтa тoплинa. По принцип там където има проблемни места камъните изстиват много по-бързо, след което се заменят отново с горещи.

Камъните се подреждат върху определени зони по протежение на гръбначния стълб, поставят се върху енергийните центрове, между пръстите на краката и ръцете, също така и върху енергийните центрове, които разпращат топлината по цялото тяло – дланите и ходилата – с цел подобряване на потока на енергията в тялото.
Всяка зона се масажира първо ръчно, после и с топлите вулканични камъни – съответно вcякa чacт нa тялoтo ce oбpaбoтвa и c pъцeтe, и c кaмънитe. Техниката на масажа с вулканични камъни е специфична (похвати взаимствани от шведския масаж).

За балансиране на енергията в чакрите се използват седем различни полускъпоценни камъка (хематит, карнелиан, цитрин, розов кварц, содалит, аметист, планински кристал) – те се поставят в края на терапията с цел събуждане на организма. След като престояват определено време върху чакрите, те се отстраняват.

След процедурата клиентите се чувстват изключително спокойно и изцяло заредени с енергия.

Продължителността на процедурата е от 60 до 75-90 мин., а съчетана в СПА терапия достига и до 120 мин.

Нaй-дoбpe e мacaжът c тoпли вулканични кaмъни дa ce пpaви cлeдoбeд или пpивeчep, cлeд кpaя нa paбoтния дeн и дa нe e нa пълeн cтoмaх.
Методиката на тази терапия цели:

 • да се премахне енергийният дисбаланс в организма.
 • да релаксира мускулатурата – премахва мускулните болки чрез намаляване на мускулният тонус, подобрява се еластичността на мускулите и по този начин се постига облекчение на мускулна умора.
 • да се подобри циркулацията на лимфната система – подобряване на лимфотока
 • да се подобри кръвообращението – подобряване на кръвотока, регулира се кръвното налягане.
 • да увеличи достъпа на кислород до клетките – насища тъканите с кислород, подобрява се клетъчния метаболизъм в третираните зони.
 • да стимулира и улесни извеждането на токсините от организма и излишните течности.
 • да се подобри и се стабилизира обмяната на веществата в организма.
 • да се укрепи имунната система и по този начин да се подобрят защитните механизми на организма.
 • да се стимулира централната и вегетативната нервна система.
 • да се премахване на чувството на тежест в долните крайници.

 

Показания:

 • при проблеми с ОДА – при болки в гърба, при общи мускулни и ставни болки, при схващания (крампи) в мускулите.
 • при артрит
 • ревматични заболявания
 • при остеохондроза
 • депресия
 • главоболие
 • преумора
 • безсъние
 • състояния на стрес и нервно напрежение
 • лошо кръвообръщение (циркулация)

Противопоказания:
Въпpeки изpaзeнитe тepaпевтични cвoйcтвa нa мacaжa тpябвa дa ce имaт пpeдвид и някoи зaбoлявaния, пpи кoитo тoй e пpoтивoпoкaзeн, тъй кaтo пoвлиявa въpхy фyнкциoниpaнeтo нa opгaнизмa кaтo цялo.

 • не е подходящ при бременни жени (някой автори допускат до 3 мес. след бременноста) и деца
 • при болни от диабет
 • при някои поражения сърдечно-съдовата система – ССН, високо кръвно налягане.
 • при варици и тромбофлебит – ПРИ РАЗШИТЕНИ ВЕНИ!!! – масаж може да се прави, но само със студени камъни в тези зони – има благоприятно въздействие върху тях.
 • при бъбречна и чернодробна недостатъчност
 • при остеопороза
 • при мигрена
 • при епилепсия
 • при кожни екземи, псориазис, дерматити, кожни рани, особено при гнойни рани и други гнойни процеси в организма.
 • при обостряне на хронични и остри инфекциозни заболявания.
 • заболявания в остър стадий, които протичат с висока температура.
 • при туберкулоза
 • при възпаления на вътрешни органи
 • при възпаления на лимфните възли
 • при онкологични заболявания
 • при неврологични и психични заболявания
 • не се препоръчва при бронхиална астма, поради употребата на етерични масла.
 • слънчево изгаряне
 • менопауза
 • не се препоръчва и при др. патологии и състояния, при които по-силна топлина не е за препоръчване.

Парещите билкови печати масажират кожата нежно и се грижат за нея едновременно. Удобната топлина помага на мускулите да се отпуснат и есенциите на различните билки могат да проникнат дълбоко в кожата.

Продължителност на приложението най-малко 90 минути, по-добре се поглезете до 120 минути.

ПРОИЗХОД И ЕФЕКТ

Подобно на класическия тайландски масаж, тайландският билков печат има своите корени в ученията на Аюрведа от Индия и техните 2000-годишни познания за билкови лекарства за пречистване, детоксикация и релаксиране. Използва се като цялостен лечебен метод от поколения насам.

Използването на билките при масаж увеличава неимоверно ефекта и на двата елемента. Билковите есенции проникват по-дълбоко в топло масажираната кожа и разгръщат ефекта си по-устойчиво. Поддържани от спокойно, дълбоко дишане по време на масажа, ефирни билкови аромати, разтворени в парата, действат през дихателните пътища.

ЦЯЛОСТЕН И УСТОЙЧИВ НА ПРАКТИКА

В допълнение към най-очевидния ефект – дълбоката психическа и физическа релаксация по време на прилагането му – билковият печат масаж подхранва и регенерира кожата и убива стреса и умората. Той дава трайно усещане за топлина и благополучие, облекчава мускулното напрежение и облекчава много физически оплаквания.

Билковият масаж с щампи се грижи за вашата кожа и стимулира нейната регенерация и способности за самолечение в дългосрочен план. Започва процес на пречистване и ремонт и складовете за влага на кожата отново се пълнят. Специалният печат създава нежен, щадящ кожата пилинг. След билковия масаж с щампи кожата се чувства кадифено мека и изглежда по-здрава и стегната.

Топлината, билките и масажът насърчават притока на кръв към повърхностните и дълбоки мускули на тялото. Физическото напрежение може да се освободи и често трайно да изчезне. Мнозина съобщават за значително облекчение от болки в гърба, врата или ишиас, както и ревматични оплаквания и проблеми със ставите. Забележка: В случай на заболяване, предварително обсъдете със семейния си лекар дали и кой масаж е подходящ за вас. По-специално билковият щампован масаж често се възприема като много полезен във връзка с терапията.

Билковият масаж с щампи ви отпуска дълбоко. Това е истински извор на младостта и укрепва душата и духа. Дълбоката релаксация кара стреса и неспокойните мисли да изчезнат и помага напр. така и при заспиване у дома. Можете да се освободите отново по-добре и да спите спокойно.

Някои хора се чувстват студени през цялото време. Студено вътре. Билки, които стимулират кръвообращението, затоплят тялото ви и това усещане изчезва. С всяко използване на тайландския билков масаж с печати, тялото се стимулира все повече и повече, за да осигури комфортна топлина, за да приведе топлинния си баланс в приятен баланс. Билковият масаж с печат укрепва имунната система и стимулира метаболизма ви.

Бамбуковият масаж /антицелулитен или антистрес/ се препоръчва при затлъстяване, свръх тегло, целулит, а също при физическа и умствена преумора. Намалява мускулното напрежение, възвръща енергията и тонуса на тялото. Масажът с бамбукови пръчки идва от древността – методиката е разработена в Древния Китай. Специалната техника освобождава от стреса, отпуска и релаксира тялото. Масажът дренира тъканите, стимулира метаболизма и отделянето на токсини. Циркулацията на кръвта и лимфата се усилва. Отровите се изхвърлят активно и клетките се възстановяват по-бързо, а усилената обмяна на веществата помага за премахване на излишните мазнини. Дренажът ефективно бори целулита. Бамбуковият масаж се прави с помощта на бамбукови пръчки и комбинация с шиатцу акупресура, намалява мускулното напрежение, възвръща енергията и тонуса на тялото. Чрез дълбокия натиск с помощта на бамбуковите пръчки, се подобри максимално движението на кръвта в тялото и да се подсили кислородната циркулация. Изключително подходящ масаж за силният пол.

Силата на масажа – отпускащ, подмладяващ и терапевтичен! Ефектът е освобождаване от стреса, намаляване на напрежението и болката, мощен съюзник за поддържане на Вашето здраве.

Релаксиращият масаж намалява тревожността, зарежда тялото с енергия, подобрява концентрацията и качеството на съня,
намалява умората и има силно изразено оздравително действие.

Масажът ще Ви презареди със сили, когато се чувствате преуморени, изтощени или усещате дискомофорт в тялото, болки в гърба или мускулите.

Със силно изразен лечебен ефект, той се прилага при хронични болки в тялото, чрез използване на подходящи техники и похвати, с които специалистите ни умело боравят.

Професионалният релаксиращ масаж действа благоприятно на централната нервна система, оказва общотонизиращо, обезболяващо действие, пряко въздейства върху повърхностните венозни съдове и капиляри. По този начин се осигурява по-добра циркуляция на кръвта.

Чрез него се намалява тенденцията за формиране на отоци, както и застоят на кръвта във вътрешните органи, поради преминаването и към периферията.

Масажът подобрява еластичността и тонуса на мускулите, премахва умората, облекчава стреса и напрежението в мускулите и оставя усещане за сила и сигурност.

С подобряване на цялостната циркулация и кръвообръщение, тялото и кожата Ви получават повече кислород и се задвижва течността във Вашата лимфна система. Насърчава храносмилането и извежда токсините от тялото Ви. Това ще Ви помогне да поддържате добра фигура и да се чувствате здрав.
Релаксът Ви дарява здраве!

Подобрява гъвкавостта на ставните връзки и поддържа и възстановява оптималния обем на движение на ставите.
Извън всички полезни свойства на релакс масажа, това е време, което може да отделите само за себе си, да се отпуснете, да забравите за стреса и да се пренесете в свят на аромати, приятна музика и хармония.

Подарете си релаксиращ масаж, доставете си удоволствие, заредете се с енергия!

Насладете се на релакса и се почувствайте силен и значим!

Лечебният масаж е пасивен метод от кинезитерапията. Той представлява нанасяне на дозирани механични дразнения върху тялото, чрез различни похвати. Може да се изпълнява както от масажист, така и от автоматични апарати. Прилага се с лечебна и профилактична цел.
Масажът съществува още от дълбока древност. В намерени древни книги са описани похвати за прилагане на масаж при различни болестни състояния. Самата дума идва от гръцката дума – masso– означаваща стискам, мачкам с ръце. В древен Египет се е прилагал масаж на различни части от тялото, съчетан с използването на масажни  масла.
Още Хипократ в своите трудове обяснява лечебното действие на масажите и значението им за стимулиране на физиологичните процеси. По-нататъшното развитие е в древен Рим, където в римските бани се прилагал масаж с цел тонизиране и подготовка за спортни упражнения. Редица тогавашни лекари описват в своите трудове похвати, които днес се прилагат в класическия масаж.
Основните типове масажи са три вида – лечебен, спортен и хигиенен. Към спортния масаж спадат възстановителният, тренировъчният, предстартов и други, към хигиенния – тонизиращ, козметичен и самомасаж. Лечебният масаж бива няколко вида според обработваната част от тялото – точков, частичен, общ, локален, сегментарен и според спецификата на прилаганите похвати – класически, рефлекторен, апаратен (вибро-, хидро-, вакуум масаж) и древноизточни масажи (зонален на стъпала, шиацу, акупресура и други).
Класическият масаж е най-често прилаганият масаж. Той оказва нервнорефлекторно, хуморално и локално въздействие. Нервнорефлекторното действие се изразява в дразнене на кожни рецептори, които изпращат сигнали до главния мозък и съответно по обратен ред до съответните органи и системи. Хуморалното действие се изразява в активиране синтеза на ацетилхолин, тъканни хормони, витамин D, хистаминоподобни вещества и други. От своя страна те оказват влияние върху нервната и кръвоносната система.
Локалното въздействие се получава още в началото на масажа – премахване на отоци, обезболяване, релаксиране, увеличаване обема на мускулатурата, подобряване тургора на кожата и други.

Какъв ефект оказва масажът за отделните органи и системи?

По отношение на нервната система масажът оказва общотонизиращо, релаксиращо, обезболяващо действие, както и регулация върху възбуднозадържащите процеси в централната нервна система. Масажът оказва пряко въздействие върху повърхностните венозни съдове и капиляри. Отделящите се активни вещества имат отношение към пермеабилитета на съдовете и спомагат за отваряне на резервните кръвоносни съдове. По този начин се осигурява по-добра трофика на тъканите, повишен газообмен и обмяна на веществата.
Чрез масажите се намалява тенденцията за формиране на отоци, както и застоят на кръвта във вътрешните органи, поради преминаването и към периферията. По отношение на опорно-двигателния апарат масажът подобрява еластичността и тонуса на мускулите, премахва умората; подбрани масажи имат отношение към релаксиране на мускулите и премахването на контрактури.
Масажите подобряват трофиката на тъканите, спомагат за разнасяне на ексудативните процеси, имат отношение към лимфозастоя, гъвкавостта на ставните връзки, както и поддържане и възстановяване оптималния обем на движение на ставите.
По отношение на кожата масажите също оказват благоприятни ефекти – спомагат за очистване и отваряне на порите, активират се обменните процеси и в по-дълбоките слоеве на кожата, стимулира се нервно-рецепторният апарат.
Масажът е манипулиране на повърхностни и по-дълбоки слоеве на мускулите и съединителната тъкан, използвайки различни техники, за да се подобри функцията, помощ в лечебния процес, намаляване на мускулната рефлекс дейност, потиска моторни неврон възбудимост, насърчаване на спокойствие и благополучие, и като развлекателна дейност.

Масаж включва действа върху тялото с натиск – структурирано, неструктурирано, стационарно, и/или се движения, като се извършва ръчно или с механични приспособления. Прицелни тъкани могат да включват мускулите, сухожилията, ставните връзки, както и лимфните съдове. Масажът може да се прилага с ръцете, пръстите, лактите, колената, лакътя или крака.